Amerika’nın En Yeni Milli Parkı: White Sands National Park

New Mexico’daki White Sands Ulusal Anıtı artık White Sands Ulusal Parkı. Başkan Donald Trump, 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını imzaladı ve diğer birçok şeyin yanı sıra anıt statüsünden çıkardı ve “milli parka” yükseltti.

New Mexico’nun güneyindeki alçı kumulları ile dolu 275 mil kare çöl, federal sistemdeki 62. milli park oldu. Yasa, White Sands Park’ın kuruluşunun “doğal, bilimsel, eğitimsel, doğal, jeolojik, tarihi, kültürel, arkeolojik, paleontolojik, hidrolojik, balık, vahşi yaşamı ve rekreasyon değerlerini korumak, korumak ve restore etmek ve geliştirmek ziyaretçi deneyimleri ….”

Amerika Birleşik Devletleri’nde, New Mexico eyaletinde, romantik adı White Sands olan harika bir çöl var. Bu çöl, inanılmaz derecede güzel beyaz kum tepelerini açıklayan alçıdan oluşuyor. White Sands, 712 km²’lik bir alanı kaplayan dünyanın en büyük alçı çölüdür. Neredeyse tamamen güneşin ışığını ve ısısını yansıtıyor gibi, pek çok başka yerden farklı olarak, kum burada sıcak değil. Bu çöl, varlığını bir zamanlar yaklaşık yüz milyon yıl önce denize olan borcuna borçludur. 

Güneşin sıcak ışınları milyonlarca yıldır tamamen kuruyarak, selenit kristalleri ile kaplı geniş bir çöl alanı bıraktı. Kırk milyon yıl boyunca, kar-beyaz çöl yok olma tehlikesindeydi. Küçük beyaz kristaller, dünya okyanuslarındaki rüzgar tarafından gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, tektonik faaliyet San Andres ve Sacramento dağlarını çöl buzdolabında oluştu. Alçıtaşı havalandırmadan kurtardı. 

White Sands Çölü sürekli hareket halindedir. Rüzgar, 18 metrelik bir yüksekliğe ulaşabilen inanılmaz derecede güzel selenyum tepeleri ve iki katlı bir evin tepesinde bulunan kum tepeleri oluşturur. Çölün kendine özgü özelliği göz önüne alındığında, merkezde bitki bulmak neredeyse imkansız olduğu şaşırtıcı değildir. Köklerinin uzunluğu 30 metreye ulaşabileceğinden, sadece birkaç çeşit yuka ve kavak gibi çevreye uyum sağlayabilir. Nadir tür kaktüs ve hatta bir nara kavun izleyebileceğiniz çölün kenarında yürümek çok daha ilginç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir