Ofis Giyimi Rehberi: Business Casual Ve Smart Casual Nedir?
Ofis giyim denilince akla gelen iki farklı kıyafet türü kodu: Business casual ve smart casual. İkisi de içinde “rahatlığı” barındırıyor ancak bu iki tarz birbirinden farklı ve ikisinin de kendine göre incelikleri var.
“Business casual nedir?”
Erkek giyim için business casual aslında sık sık çalışanların kafasını karıştıran bir kıyafet kodudur. Bir noktada haklılar çünkü business casual için standart bir tanım yok; farklı şirketler, şehirler veya sektörlerde farklı anlamlara gelebilir. Ancak bu tarzı kısaca profesyonel ama rahat bir tarz olarak tanımlayabiliriz. Ofis ortamınıza göre kendi business casual tarzınızı yaratmak ve her daim şık olmak sizin elinizde.
Hem bu tarzı yaratmak ve taşımak erkekler için kadınlara göre daha kolay. Önemli olan sadece doğru olan parçaları bir araya getirmek. Business casual’ın temelinde ise uzun kollu bir gömlek, pantolon, çorap ve ayakkabı bulunuyor diyebiliriz.
“Her tarza uyar: Blazer ceketler”
Üst giyim: En ideal seçenekler nötr renklerde, kısa veya uzun kollu düğmeli gömlekler. Bu giyim kodunda ne yazık ki tişörtlere yer yok. “Casual”dan çok profesyonel görünmeniz gerektiğini unutmayın beyler. En uygun ofis kombini için baskılı gömleklerden kaçının. Yakası kravat takmadan da düzgün duracak gömleklere yönelin.
Ceket: İhtiyacınız olan 3 farklı ceket modeli var: Koyu mavi veya nötr renk bir blazer, bir tüvit spor ceket ve son olarak da modern bir kadife ceket. Tüvit ceket, özellikle sonbahar ayları için uygun bir seçim olur. Kadifenin ise modası geçmiş gibi düşünebilirsiniz belki ama hayır! Modern parçalar ve detaylarla birleştirdiğinizde ofis şıklığı sizden sorulacak. Blazera gelince… Sizi fazla “kurumsal” görünmekten kurtaracak ve size İtalyanvari bir hava katacak.
Pantolon: İçinde rahat edebileceğiniz yarı resmi bir kumaş pantolon (slim-fit bir model olabilir) veya iş yerinize uygunsa koyu renk bir kot pantolon tercih edebilirsiniz. Özellikle de kot pantolonları blazer ceketlerle kombine edebilirsiniz. Chino model pantolonlar da yarı-şık bir iş kıyafeti için iyi bir seçenek olacaktır.
Ayakkabı: Klasik model ayakkabılar her zaman en güvenilir olanlarıdır. Bağcıklı ayakkabılar, klasik koyu renk deri ayakkabılar veya şık makosenleri de yarı profesyonel tarzınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yaz aylarında daha açık tonlara yönelebilirsiniz. Ancak sandalet ve bot giymekten kaçının.
“Smart casual nedir?”
Oxford smart casual giyim kodunu şöyle tanımlamış: “Sade, geleneksel ama göreceli olarak gayriresmi.” Aradığımız şey, hem rahatlık hem de şıklık sağlayan şık / gündelik ikileminin ortasındaki uyum noktası. Öyleyse seçeneklere bir göz atalım.
Üst giyim: Geleneksel tek renkli bir gömlek güvenli bir seçenek ancak kesinlikle tek seçenek değil. Desenli (çizgili veya ince balıksırtı) gömlekler görünüşünüze farklı bir kişilik katar. Üst giyimde aşırıya kaçmakla ilgili endişeleriniz varsa daha klasik parçalarla da dengelenebilir. Smart casual‘ın “casual” kısmına uyun ve kravatınızı evde bırakın. Ayrıca bu giyim kodunda tişört de tamamen kabul edilebilir bir parçadır. Ancak cüretkar görünmemeye dikkat edin, sade renk ve modellere sadık kalın.
Ceket: Blazer, bir kıyafete bireysellik ve stil eklemenin en kolay yoludur. Sıcak aylarda pamuklu veya keten, daha serin aylarda ise yün gibi daha kalın bir kumaş tercih edebilirsiniz. Renk söz konusu olduğunda birçok seçeneğiniz var. Nötr bir blazer çok yönlüdür ve birçok görünümde kullanılabilir. Alternatif olarak daha açık ve parlak renkli, yama cepli blazerları da deneyebilirsiniz.
“Smart casual tarzın kurtarıcısı: Chino pantolonlar”
Pantolon: Chino hem rahat hem şık olması açısından çok iyi bir seçenek. Blazer cekette olduğu gibi chino pantolonlarda da nötr renklere sadık kalabileceğiniz gibi, biraz renk kullanmayı da deneyebilirsiniz. Kot pantolon da aynı şekilde kabul edilebilir ancak koyu renk tercih etmek her zaman en doğru seçim olur. Parlak olmayan, keten veya flanel dokulu pantolonlar da riske girmeden iyi görünmenizi sağlar. Keten pantolonunuzu blazer ceket ve yine keten, slim fit bir gömlekle veya tişörtle kombinleyebilirsiniz.
Ayakkabı: Püsküllü makosen, Oxford, monk strap ve hatta sneaker tipi spor ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Ancak seçiminizi spor ayakkabıdan yana yapacaksanız tişört yerine gömlek giyerek hem şık hem de rahat görünebilirsiniz. Kumaş yönünden bakacak olursak parlak ve yumuşak deri, mattan daha iyi görünecektir. Süet ve kalın kanvas ayakkabıları da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Smart casual tarzını tamamlamak için deri sırt veya omuz çantası hatta portföy çanta bile kullanabilirsiniz.